Recente berichten

Meer weten over Sunvest?​

Op deze website vindt u veel informatie over ons en onze groene strategie. Zijn uw vragen na het bekijken van de site nog niet beantwoord, neem dan contact op via onderstaande e-mail optie.

Situatietekening zonneveld Wijkerbroel

Grazende schapen tussen zonnepanelen

Sunvest wint tender met groene plan Zonnepark Wijkerbroek. Wijk bij Duurstede wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Om dat doel te halen, zet de gemeente een stap in de goede richting door Sunvest toestemming te geven een vergunning aan te vragen voor Zonnepark Wijkerbroek. Door het groene plan ontvangen straks vijfduizend bewoners duurzame energie en grazen er schapen tussen de panelen. Ook krijgt de biodiversiteit een enorme stimulans.

Op 14 april gaf het college van B en W groen licht aan Sunvest om een vergunning aan te vragen voor een zonnepark in de westelijk gelegen graslanden van Wijkerbroek. Modern boeren. Zo mag je het plan van de Utrechtse ontwikkelaar van zonne-energieprojecten best noemen door dubbel grondgebruik toe te passen: panelen én schapen. Door de panelen hoger dan normaal te plaatsen, kunnen in de nabije toekomst zo’n vijftig schapen onder de panelen grazen van het kruidenrijke gras. Op deze manier behoudt het gebied zijn agrarische functie.

Kruidenrijk grasland

In de huidige situatie mag je de natuurwaarde van de percelen niet bijster hoog noemen. Logisch ook, nu de focus op functionele landbouw ligt. Juist door hier een zonnepark te plaatsen, ontstaat er een kans om ook iets toe te voegen aan het gebied. In de nieuwe situatie zal er een robuuste, natuurlijke rand rond het park komen met een natuurlijke oever, hagen en kruidenrijk grasland. Aan de zuidkant kom je straks appel-, peren- en kersenbomen tegen, samen met wintervoedselveldjes. Goed nieuws voor de biodiversiteit dus.

Doorsteek

Het plangebied ligt ideaal tegen het Amsterdam Rijnkanaal en industrie en zal door fruitboomgaarden weinig zichtbaar zijn. Wandelaars kom je er nu niet zoveel tegen, omdat dit deel van de Wijkerbroek niet zo makkelijk bereikbaar is. Door een doorsteek te maken langs het zonnepark creëert de ontwikkelaar een rondwandeling van 2 km voor buurtbewoners en afgemeerde schippers om even de benen te strekken. Ook kun je straks het nieuw gecreëerde bosje inlopen en door het hek de panelen en schapen zien.

Vruchtbare samenwerking

Meerdere grondeigenaren stelden hun grond al beschikbaar voor dit initiatief. In totaal gaat dat om vijf eigenaren, die hun grond verkopen of verpachten. Door de samenwerking met EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) komt de helft van het park in handen van de burgers van Wijk bij Duurstede. Dit betekent ook dat bewoners kunnen investeren in het project en daarvoor in de plaats een goede rente kunnen ontvangen.  Ook gaat het zonnepark voor zo’n vijfduizend huishoudens groene stroom gaan opwekken.

Bewonersavond

Sunvest wil zoveel mogelijk tegemoetkomen aan de belangen van de grondeigenaren, belangenorganisaties, agrariërs en omwonenden. Want het draagvlak voor een zonnepark staat of valt met de manier waarop de omgeving betrokken wordt. Maar misschien nog wel belangrijker is de input van diezelfde omgeving. Daarom staat op 28 mei de volgende bewonersavond op het programma in samenwerking met LC Energy, tijdens deze avond zal het concept ontwerp en overige zaken aan de buurt gepresenteerd worden. Deze avond zal – vanwege de coronacrisis – vooralsnog digitaal plaatsvinden. Klik hier voor de uitnodiging van de bewonersavond.

Downloads

PDF uitnodiging digitale inloopavond
PDF overzichtsposter tbv gesprek gemeente (concept)

Meer informatie over het realiseren van zonnepark Wijkerbroek ?

Of wilt u meer informatie over een zonnepark op uw grond? Wij komen graag met u in contact! U kunt ons bereiken op 030 341 0999 of mail naar info@sunvest.helloresults.nl Klik hier voor onze contactgegevens.

Klik hier voor enkele projecten die wij hebben uitgevoerd.

Tags :
Delen: