Een zonnepark is een stuk land met zonnepanelen waarmee duurzame energie wordt opgewekt. Bij Sunvest bouwen we zonneparken van minimaal 8 hectare. Op een park van 8 hectare staan ongeveer 25.000 zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden op een stellage 1 meter boven de grond geplaatst.
Ze leveren duurzame stroom via een omvormer naar een transformatorstation. Dit station staat op het zonnepark. Vanaf hier wordt de opgewekte stroom naar het landelijke elektriciteitsnet geleverd. De energieleverancier levert vervolgens de duurzame stroom aan lokale bedrijven en particulieren.
De hoogte en oriëntatie van de panelen, het type stellage en de vormgeving van de transformatorhuisjes zijn bepalend voor het aanzicht van een zonnepark. De rijafstanden en het type paneel bepalen mede de elektriciteitsopbrengst van het zonnepark. De plaatsing van de stellages bepaalt hoeveel ruimte er is voor het toevoegen van landschappelijke meerwaarde en het vergroten van de biodiversiteit. Het ontwerp moet een optimale balans vormen voor wat betreft het aanzicht voor omwonenden, de elektriciteitsproductie en versterking van de lokale biodiversiteit.
De energieopbrengst per hectare van een zonnepark is afhankelijk van de oriëntatie en het aantal zonnepanelen per hectare. Als indicatie kan een gemiddelde netto jaarlijkse opbrengst van circa 1 MWh (megawatt uur) per hectare worden aangehouden voor een ‘standaard’ zonneveld met zuid georiënteerde zonnepanelen. 1 MWh is voldoende om 350 huishoudens van elektriciteit te voorzien.
Zonnepanelen zijn er in verschillende afmetingen. De technische ontwikkeling van zonnepanelen staat niet stil, elk jaar komen nieuwe panelen beschikbaar.
Voor zonneparken worden momenteel panelen van 1,05 x 2,1m (144 halve cellen) gebruikt. Ook de kleur van de panelen kan verschillen; blauw = polykristallijn, zwart = monokristallijn. Tegenwoordig gebruiken we de overal monokristallijne panelen.
In een veldopstelling worden zonnepanelen aan elkaar geschakeld in een rij en geplaatst op een stellage: de zogenaamde tafels. Deze tafels worden meestal op een minimale hoogte van 60cm boven maaiveld geplaatst. Dit om te voorkomen dat kruiden en grassen een schaduw werpen op de panelen of dat spatwater de panelen vervuilt. Ze kunnen ook hoger geplaatst worden zodat er bijvoorbeeld kleinvee onderdoor kan lopen. Afhankelijk van de maximaal toegestane bouwhoogte worden een aantal zonnepanelen in rijen boven elkaar op een tafel gemonteerd.
De hoek waarin de zonnepanelen staan en het aantal rijen zonnepanelen bovenop elkaar bepalen de maximale hoogte van de tafel. Tussen de tafels wordt ruimte vrijgehouden om schaduwwerking van de ene tafel op de andere tafel te voorkomen. Dit is met name het geval voor zonnepanelen met een zuidelijke oriëntatie. De ruimte tussen de rijen is ook nodig om onderhoud uit te kunnen voeren. Door de rijen op grotere onderlinge afstand te plaatsen ontstaat ook ruimte voor meervoudig ruimtegebruik en biodiversiteit.
Zonnepanelen kunnen in zuid opstelling of in oost/west opstelling geplaatst worden. Een zuid opstelling levert een hoger rendement per zonnepaneel, maar wel een piekproductie op het moment dat het energieverbruik juist relatief laag is. Daarmee geeft deze opstelling een hogere belasting voor het elektriciteitsnet. Zonnepanelen kunnen ook in oost-west opstelling geplaatst worden. Dit levert minder rendement per zonnepaneel, maar wel een gelijkmatiger productie van energie gedurende de dag. Dit sluit beter aan bij de energiebehoefte van het elektriciteitsnet. Per hectare kan een oost-west opstelling een hoger rendement opleveren, omdat het perceel intensiever kan worden belegd met zonnepanelen. Er is dan wel minder ruimte voor meervoudig gebruik van het perceel, zoals bijvoorbeeld natuur. Ook het beeld is anders en het maaiveld wordt grotendeels afgedekt, met gevolgen voor het bodemleven. Oost-west opstellingen halen een hogere efficiëntie bij een wat flauwere hellingshoek waardoor het mogelijk is om een lagere opstelling te realiseren.
Ook de hoek waaronder het paneel is geplaatst bepaalt de opbrengst. De efficiëntie van een paneel is in Nederland het hoogste als deze onder een hoek van circa 35° richting het zuiden staat. Maar een paneel die 10° richting het noorden is georiënteerd heeft ook nog een efficiëntie van 80%.
Het park kan niet groter zijn dan de beschikbare netaansluiting toelaat. Het rendement van het park is sterk afhankelijk van de kosten van de netaansluiting. Deze kosten zijn op hun beurt weer afhankelijk van de afstand van het park tot de netaansluiting. Ten behoeve van veiligheid worden de zonneparken voorzien van hekwerken en camera systemen.
Grondgebonden zonneparken kunnen effecten hebben op natuur, biodiversiteit en ecosystemen. Dit kan zowel positief als negatief zijn en hangt af van de inrichting en de uitgangssituatie van het zonnepark. Op percelen met oorspronkelijk weinig tot geen natuurwaarde zoals bouwpercelen, sommige percelen langs infrastructuur of intensief beheerde landbouwgrond is het mogelijk om in combinatie met een zonnepark de natuurwaarde te verhogen. Daarom zoeken wij naar gedegradeerde of verontreinigde grond, of grond met een tijdelijke bestemming voor industrie of infrastructuur. Pas daarna komen laagwaardige agrarische gronden in aanmerking.
Jeroen Schmaal
Benoit Lepecquet
Mo Noudari
Rene Hanssen
Sunvest B.V. Privacy Policy
Copyright © 2021. Alle rechten voorbehouden.