Zaterdagochtend om 10.00 uur: dampende koffie en chocolademelk stond klaar voor iedereen die samen met EWEC en Sunvest de opening van zonnepark Wijkerbroek kwam vieren. Het was een bijzondere gelegenheid, want dit is het eerste zonneveld waar EWEC lokaal eigendom heeft gerealiseerd en inwoners van gemeente Wijk bij Duurstede konden investeren. De opening gaf betrokkenen de kans om te zien waarin zij hebben geïnvesteerd.
WijksNieuws; 22-11-2025, door Corine Overvest, fotocredits Corine Overvest
Het was niet alleen feest voor EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) en projectontwikkelaar Sunvest, maar ook voor de lokale participanten.
Lokaal eigendom
Het zonnepark aan de Wijkerbroek is het eerste zonnepark waar inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede mede-eigenaar zijn. Dit wordt ook wel lokaal eigendom genoemd. ,,Iedereen telt,’’ zegt een participant. EWEC’s motto luidt dan ook ‘Groene energie ván, vóór en dóór onszelf’.
Door de panelen door
De ochtend begon met de gelegenheid om koffie en chocomelk te halen, waarna een rondleiding door het zonnepark volgde. Leden van EWEC en Sunvest vertelden over de technische aspecten van de werking van het zonneveld, en er was ruimte om vragen te stellen. Ook kon men een professionele foto tussen de panelen laten maken.
Trots en toekomstgericht
Martine van der Woude, bestuurslid van EWEC, sprak tevreden over de opkomst: ,,We zijn heel blij met de opkomst bij de opening van zonnepark Wijkerbroek en dat we dit feestelijke moment met zoveel aanwezigen en geïnteresseerden hebben kunnen vieren.’’ Er staan 27500 zonnepanelen op het veld waarvan EWEC 6% eigenaar is. Dat komt neer op 1650 panelen. Een participant deelt zijn motivatie om te investeren: ,,Dit is vooral voor de kleinkinderen. Daarnaast vind ik het heel goed wat EWEC doet. Het is een actieve en progressieve organisatie.’’ Een andere participant gaf ook aan blij te zijn, maar omdat de behoefte aan warmte blijft groeien had hij nog liever gehoopt op wind- en thermische zonne-energie.
Het was een goede klik met EWEC. Bovendien is lokale samenwerking één van onze pijlers.
Dit is niet het eerste zonneveld dat EWEC en Sunvest samen realiseerden. Eerder werkten zij samen aan het zonnepark in Cothen. Dat ging anders. ,,Bij zonnepark Cothen konden inwoners ook financieel deelnemen, dat was in de vorm van een obligatielening,’’ legt bestuurslid Martine van het Wout uit. René Hanssen, van de directie van Sunvest, was ook bij de opening aan de Wijkerbroek: ,,Het was een goede klik met EWEC. Bovendien is lokale samenwerking één van onze pijlers. We zijn dan ook regelmatig in gesprek gegaan met de lokale gemeenschap. En dat is niet erg,’’ voegde hij eraan toe. Tijdens zijn toespraak lichtte Jeroen Schmaal van Sunvest toe dat ze een jaar lang gesprekken hebben gevoerd die leidden tot een grondruil. Hierdoor kwam het zonnepark verder van de weg te liggen, wat in de buurt een veelgehoorde wens was. Ook de bestuursleden van EWEC, waaronder Sarida van der Meer, spraken lovend over de samenwerking. ,,Fijne partners,’’ was een opmerking die vaak gemaakt werd. Tegelijkertijd erkende een betrokkene dat ,,als het puntje bij paaltje kwam, dat Sunvest dan wel het laatste woord had.’’
Na de rondleiding was het weer tijd voor koffie en chocomelk, waarna toespraken werden gehouden van zowel leden van EWEC als Sunvest over Wijkse trots en de succesvolle samenwerking. De wolken en regenlaarzen drukten de pret niet. Na het planten van bomen ter symboliek van de samenwerking, waagden sommigen zelfs een dansje.
Volgende stap
De toekomstplannen zijn al in ontwikkeling. EWEC wil investeren in een model dat het aantrekkelijk maakt voor jongeren om te investeren in een eigen zonnepaneel. Daarnaast is een volgende stap de opslag van lokaal opgewekte energie, met behulp van batterijen. Bovendien blijft lokaal eigendom een belangrijk streven voor EWEC. Martine van der Woude vertelt: ,,Ons aandeel is weliswaar beperkt, maar we hebben een goede ervaring opgedaan waarmee we hopen bij toekomstige projecten een groter aandeel te kunnen realiseren.’’
Het klimaatakkoord wil lokaal eigendom vergroten. Daarin is vastgelegd dat er wordt gestreefd naar 50% lokaal eigendom, investering van bijvoorbeeld inwoners en lokale coöperaties, bij nieuwe projecten rondom energie. Op 4 juni 2024 is in de Energiewet een amendement opgenomen waarmee gemeenten en provincies verhaal kunnen halen bij ontwikkelaars van zon- en windenergie. Door dit amendement kunnen ze ontwikkelaars verplichten te laten zien welke stappen zij ondernemen, zodat er 50% lokaal eigendom gerealiseerd wordt.