Gemeenten willen nieuwe zonneparken aanleggen, maar is het nog wel rendabel?
AD, Maart 2025, Babette Turkenburg; Fotocredits: Peter Franken (Afbeelding: Het zonnepark van Chint Solar dat afgelopen september geopend werd in Alphen naast de N11 )
Het terugleveren van zonnestroom levert particulieren vanaf 2027 nog maar een schijntje op. Tegelijkertijd willen gemeenten in het Groene Hart zonneparken aanleggen. Is zo’n zonneveld dan wel rendabel?
,,Het wordt inderdaad steeds lastiger om een zonnepark rendabel te ontwikkelen”, begint de woordvoerder van Sunvest, een ontwikkelaar van zonneparken. Het bedrijf heeft plannen om in Linschoten een zonneveld aan te leggen. Dat zonnepark is een van de plannen die Sunvest nog realiseert, omdat hier een nieuw middenspanningsstation geplaatst wordt en aansluiting van het zonnepark daardoor verzekerd is. Op veel plaatsen is dat niet vanzelfsprekend, omdat het stroomnet vol is.
Netcongestie, maar ook negatieve energieprijzen en duurdere personeels- en financieringskosten zorgen ervoor dat zonneparken steeds minder winstgevend zijn, vertelt Wijnand van Hooff van Holland Solar, de branchevereniging voor bedrijven die actief zijn in de zonne-energiesector.
Heeft het dan nog wel zin om zonneparken aan te leggen? ‘Ja’, zegt Van Hooff. ,,Nu kunnen nieuwe wijken of industrieterreinen geen aansluiting krijgen van de netbeheerder. In die situaties helpt het om juist daar een zonnepark aan te leggen. De stroom die daar wordt opgewekt, kun je direct gebruiken in die wijk en dan heb je minder capaciteit van het net nodig.” Daarnaast kunnen batterijen bij zonnevelden een oplossing zijn. Op die manier kan er ook geleverd worden op het moment dat de zon onder is.