Bijdrage energietransitie

Oppervlak zonnepark

41 hectare

Capaciteit

59 MWp

Productie

53.000 MWh per jaar

CO2 reductie

35.000 Ton per jaar

Stroom voor huishoudens

18.000

Jeroen Schmaal

Ook zo'n project?

Bel of mail ons

030 341 0999

info@sunvest.nl

Zonnepark Lanakerveld

Zonnepark Lanakerveld intekening

Op 14 mei 2020 heeft Sunvest de aanbesteding van de gemeente Maastricht gewonnen voor de aanleg van een zonneweide op het Lanakerveld van ongeveer 41 hectare.

De grond is in eigendom van Gemeente Maastricht en zal in erfpacht worden gegeven na het onherroepelijk worden van de omgevingsvergunning. Het projectgebied wordt omgeven door een Belgisch industrieterrein, landbouwgebieden en een spoorlijn. Ten noordwesten van waar het zonnepark gepland is zal in de gemeente Lanaken afgravingen gaan plaatsvinden waarna een industriegebied zal worden ontwikkeld op het verlaagde terrein. Het projectgebied beslaat 41 hectare waarvan maximaal 32 hectare zal worden bedekt.

Na de aanbesteding is Sunvest in gesprek gegaan met diverse partijen en met omwonenden om het ontwerp te verbeteren. Hieronder in de afbeeldingen is een impressie weergegeven van het aangepaste plan.

Door omwonenden is aangegeven dat het wenselijk is om wat te doen aan het storende zicht op de Belgische industrie. Daarom wordt er door de Gemeente Maastricht, de Gemeente Lanaken en Sunvest nauw samengewerkt om aan de Nederlandse zijde van de landsgrens een brede groenzone te ontwikkelen met bomen die voor een visuele afscherming zorgen van de Belgische industrie. Tevens voorzien we in het ontwerp diverse ecologische maatregelen om de impact op het leefgebied van beschermde diersoorten in de omgeving te mitigeren. 

Sunvest heeft een omgevingsvergunning en bestemmingsplanwijziging ontvangen. De SDE++ subsidieaanvraag is ingediend.

Het project bevindt zich in de volgende fase:

Ontwerp

Vergunningen

Subsidie en financiering

Bouw

Stroom levering

Wij realiseren Natuurlijke Zonneparken

Informatie over dit project

Grondeigenaar

Landschap en natuur

Lokale gemeenschap

Participatie

Investeer in groene energie

Het is mogelijk om financieel te participeren in Zonnepark Lanakerveld. Er wordt voor € 1.000.000,- aan zonnedelen beschikbaar gesteld onder voorbehoud van financieringsruimte. Met zonnedelen is het mogelijk vanaf EUR 25 deel te nemen in het zonnepark waarover jaarlijks rente en aflossing wordt betaald. Via de website www.zonnepanelendelen.nl/project/lanakerveld/ kan men zich vrijblijvend voorinschrijven om op de hoogte gehouden te worden van de ontwikkelingen. Vanzelfsprekend krijgen de mensen uit omgeving Maastricht voorrang bij de uiteindelijke inschrijving.

Afbeeldingen

Informatieavond zonnepark Lanakerveld Maastricht

Communicatie met omwonenden

Sunvest vindt dat omwonenden en de omgeving altijd een belangrijke stem hebben bij de ontwikkeling van een Natuurlijk Zonnepark. In onze ervaring leidt dit tot een beter zonnepark waarbij de omgeving ook daadwerkelijk profiteert en mee kan doen met de energietransitie.

Sunvest heeft meerdere gesprekken gevoerd met direct omwonenden van het toekomstige zonnepark om hun feedback te verzamelen hoe het zonnepark het beste ingepast kan worden in de omgeving.

Daarnaast heeft Sunvest meerdere informatieavonden en interactieve informatiesessies georganiseerd voor omwonenden en geïnteresseerden uit de omgeving.

Blijf op de hoogte van dit project

Meer informatie?

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief voor Zonnepark Lanakerveld. Via de nieuwsbrief  informeren wij u over de ontwikkelingen van het project en sturen bijvoorbeeld uitnodigingen voor informatieavonden.

Aanmelden nieuwsbrief