Recente berichten

Meer weten over Sunvest?​

Op deze website vindt u veel informatie over ons en onze groene strategie. Zijn uw vragen na het bekijken van de site nog niet beantwoord, neem dan contact op via onderstaande e-mail optie.

Zonnepaneel van dichtbij
Een veel gestelde vraag van toekomstige omwonenden van zonneparken is: ‘Heb ik straks geen hinder van de weerkaatsing van de zon tegen de zonnepanelen in huis?’ Maar ook: ‘Kan die reflectie ook gevaarlijk zijn als ik er in de auto langs rijd?’

Geven zonneparken schitteringen

Goede vragen, want niemand heeft baat bij hinderlijke, laat staan gevaarlijke reflecties van een nieuw zonnepark. Begrijpelijk dus ook dat dit een punt van zorg is voor omwonenden of automobilisten. Krijgen zij straks last van de reflectie van het zonlicht? In theorie kan dat wel, maar gelukkig is dat probleem bij moderne zonnepanelen zeer beperkt.

Tegengaan schitteringen d.m.v. caoting

Om de schittering tegen te gaan, krijgen de panelen een speciale coating door het glas te zandstralen. Deze behandeling vermindert reflectie en verhoogt zelfs de opbrengst doordat het zonlicht optimaal geabsorbeerd kan worden. Strikt genomen is juist dat ook wat een zonnepaneel moet doen: licht opnemen in plaats van weerkaatsen.

Inpassing in het landschap

Er bestaan overigens verschillende soorten van reflectie, waaronder de weerkaatsing van direct zonlicht (glinstering) en de algemene weerkaatsing van de hemellucht (schittering). Om dit tot een minimum te beperken plaatsen wij panelen altijd zo vlak mogelijk, in ieder geval in een hoek tussen de tien en zestien graden.

Wat verder helpt, is onze manier van inrichten van zonneparken. Door – samen met onze landschapsarchitect – te zoeken naar een goede inpassing in het landschap, houden we al rekening met zo weinig mogelijk overlast voor omwonenden. Mocht er toch sprake zijn van fel zonlicht via de panelen dan zal dit nooit lang duren, omdat de stand van de zon natuurlijk snel wisselt.

Zonnepark geeft minder reflectie dan water

Vergelijk je de reflectie van bijvoorbeeld glas of staal met zonnepanelen dan valt op dat de intensiteit bij dat laatste veel lager is. Die conclusie trok de universiteit van Minnesota na een onderzoek met diverse type zonnepanelen. Ook toonde de studie aan dat panelen zelfs minder licht reflecteren dan vlak natuurwater. Maar omdat niemand baat heeft bij eventuele schittering, moeten wij bij de aanvraag voor een vergunning overtuigend kunnen aantonen aan een gemeente dat de reflectie zeer beperkt zal blijven. Wij doen dat onder andere door te wijzen op de anti-reflectiecoating en de vlakke ligging van de panelen. Ook zoeken wij altijd naar oplossingen om een toekomstig zonnepark zo weinig mogelijk in het zicht te bouwen, waardoor er geen hinder ontstaat door glinstering en schittering.

Bron: http://www.cosb.us/Solargen/feir/apps/app10.pdf

Tags :
Delen: